onsdag 14. januar 2015

BRØDOPPSKRIFT I JERNGRYTE

Har du lyst på en god og enkel brødoppskrift? Jeg har en jeg vil dele! Jeg var så heldig å få en blå støpejernsgryte fra Le Creuset av svigerforeldrene mine til jul, og jeg ELSKER den! Ikke bare for at den har en nydelig blåfarge, men for at den gir meg mer enn det forventningene skulle tilsi. Jeg har testet flere fremgangsmåter, men jeg har kommet frem til en brødoppskrift som gir en veldig saftig opplevelse. 500 gr. hvetemel
200 gr. sammalt hvete grov
50 gr. havregryn
50 gr. solsikkefrø
30 gr. linfrø
25 gr. tørrgjær (1/2 pakke)
7 dl. varmt vann (40 grader)
1 ts. salt
1/2 ss. mørk sirup (valgfritt)
1. Ha alt det tørre i en bolle og hell på vann mens kjøkkenmaskinen kjører. Du kan fint bruke en sleiv og blande selv. Deigen er såpass flytende så det er null problem, men alt blir bedre blandet om en maskin får kjøre i 5-10 minutter. Deigen skal være klissete!
2. Pensle gryta (eller brødformene) før du heller deigen over gryta
3. Sett gryta i ovnen med lokket på. Ha ovnen på 40 grader. Heves i ca. 1 time
4. Når deigen har hevet ferdig skrur du opp varmen til 230 grader. Brødet skal steke i ca. 50 minutter. De siste ti minuttene tar du av lokket slik at brødet får en fin og gyllen farge. La brødet hvile litt før du skjærer i det

Brødet smaker aller best med ekte smør og brunost på:)

-m

2 kommentarer:

 1. Mmmm =) Det både ser og høres helt nydelig ut!
  Har du brukt oppskriften i vanlige brødformer også? Hvor mange brød blir det såfall, og er steketiden lik?

  Ønsker deg en fin-fin torsdag videre.
  Klem fra Christine

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Christine

   Jeg har ikke brukt denne oppskriften i vanlige brødformer, men jeg er ganske sikkert på at det rommer to store brødformer eller tre små. Steketiden er lik, men det kan være en idé å bare følge med på brødene de siste ti minuttene slik at de ikke blir for mørke :)

   Lykke til.

   Klem tilbake

   Slett